Niet minder dan negen Belgen dingen mee naar eerste European Architecture Awards

08/05/2017
REALTY is dit jaar gastheer voor de allereerste European Architecture Awards, zeg maar de Europese Oscar-uitreiking van de architecten. Die gaat door op 18 mei, tijdens de laatste beursdag. Opvallend: liefst negen (!) Belgische projecten van de in totaal 327 inzendingen uit 32 verschillende landen maken kans op een ereplaats.
 
De European Architecture Awards is er niet zomaar gekomen. Er was gewoon nood aan, zo luidt het bij heel wat architecten. Opzet van de awards is om buitengewone internationale bouwprojecten in diverse maatschappelijke sectoren te belonen. Precies daarom vallen er ook prijzen te rapen in zes categorieën: Urban Development, City Housing Development, Commercial/Retail, Office Buildings, Healthcare en Industry. Daarnaast worden er ook nog twee “speciale” prijzen uitgereikt: voor meest innovatieve project en een topper op het vlak van duurzaamheid.
 
In totaal waagden 327 architecten over heel Europa hun kans: een gigantisch succes. Niet minder dan 87 procent van de ingediende projecten komen uit Europa, 13 procent van de inzendingen komt uit de rest van de wereld.  Maar minstens even opmerkelijk: tussen de 24 genomineerden zitten niet minder dan negen Belgische projecten.
 
“De allereerste European Architecture Awards gaat natuurlijk door in België en tussen de vijf juryleden zitten drie Belgen”, zegt Jacques Allard, CEO van Archi-Europe, het grootste architectennetwerk van Europa. “Misschien heeft dat ongewild wel zijn invloed. Maar we moeten eerlijk zijn: er is iets dat veel meer meespeelt en dat is het feit je in ons land zeer kwalitatieve architectenbureau’s hebt. Ook de opleidingen zijn van bijzonder hoge kwaliteit, wat zich ook in de praktijk toont.”
 
Hoeveel Belgische architecten effectief een prijs zullen wegkapen, valt nog af te wachten. “We doen er alles aan om zo objectief en correct mogelijk te jureren”, drukt Jacques Allard ons op het hart. “De jury bestaat uit vijf leden, die elk onafhankelijk van elkaar zullen oordelen. Bovendien kon elke architect zich met een project inschrijven, wat toch uniek is.”
 
Wie in de prijzen valt, zal duidelijk worden op 18 mei tijdens REALTY in Tour & Taxis.
 
Volg de award-uitreiking via onze website. Meer info vind je ook via www.europeanarchitectureawards.eu
 
Uitreiking European Architecture Awards
18 mei – 10.30 - 12.20
REALTY – Tour & Taxis Brussel – City Conference Room
 By continuing your visit on this site, you accept the use of cookies to propose you customised services and adapted offers. Read more