Compacter, hoger, grootser? Gemeenten hebben mentale klik nog niet gemaakt

16/05/2017

Vastgoedsector stelt vast dat nieuwe woonbeleid nog te weinig praktisch uitvoerbaar is

Dinsdag 16 mei 2017

  • Compacter bouwen dan wat men decennialang gewoon was? Zes op de tien (58%) vastgoedspelers vindt hiervoor weinig of geen steun bij de lokale overheden.
  • Hoger bouwen dan normaal? Zeven op de tien (74%) ontwikkelaars vindt hiervoor weinig bereidheid bij de gemeenten.
  • Ambitieuze, grootschalige projecten? Bijna 1 op de 3 (30%) ontwikkelaars stoot hierbij regelmatig op verzet van de lokale overheden.
  • Ongeveer driekwart van de gemeenten heeft volgens de vastgoedsector een duidelijk beeld over vastgoedontwikkeling. Maar zodra de plannen iets anders of grootser zijn dan normaal, is er terughoudendheid.
  • Sector opent debat met o.a. Vlaamse en Brusselse bouwmeesters en Jürgen Bruns-Berentelg, de Duitse topman van de grootste binnenstedelijke ontwikkeling van Europa.

Zo goed als iedereen is het er over eens: we moeten met z’n allen compacter, meer in de hoogte en dichter bij elkaar gaan wonen. Mooi in theorie, maar niet zo evident in de praktijk, zo blijkt nu. Meer dan de helft van de Belgische vastgoedontwikkelaars ziet vandaag een pak terughoudendheid bij steden en gemeenten als ze “ambitieuze” plannen op tafel leggen die in de richting van het nieuwe woonbeleid gaan. Dat blijkt uit een ruime bevraging van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSI-BVS), die gelanceerd wordt naar aanleiding van Realty, het grootste vastgoedevent voor professionelen in ons land.

Volledige persbericht

Enquête

By continuing your visit on this site, you accept the use of cookies to propose you customised services and adapted offers. Read more