De vastgoeddroom van ERIC VERBEECK

09/05/2017
“Ik droom al jaren van een perfect evenwicht tussen vraag en aanbod”Wat is uw grootste vastgoeddroom? Die vraag leggen we de komende dagen voor aan verschillende vastgoedprofessionals, beleidsmakers en opiniemakers. In de aanloop van REALTY 2017, het grootste vastgoedevent voor professionelen in ons land, geven we hen carte blanche. Benieuwd naar hun ingenieuze ideeën en visies? Vandaag vertelt Eric Verbeeck, één van de meest bekende boegbeelden van de sector, u meer over zijn grootste vastgoeddroom.
 
“Ik droom niet van een speciale wolkenkrabber of een uitzonderlijk duurzaam project. Mijn vastgoeddroom is dat er dankzij de technologische revolutie een perfect evenwicht zou komen tussen vraag en aanbod. Vandaag is dat evenwicht volledig zoek. Jonge mensen bijvoorbeeld hebben vaak niet de middelen om in het huidige woningaanbod iets te vinden. Tegelijk zien we veel panden gewoon leeg staan. Het probleem is dat er soms een nood is, bijvoorbeeld aan studentenhomes, en dan begint men volop te bouwen. Tot het punt dat er een overaanbod is en de sector z’n pijlen weer op iets anders moet richten.”

“Het heikel punt is dat een vastgoedproject een lange doorlooptijd heeft. Bouwgrond kopen, plannen tekenen, vergunnen, … Vooraleer een project - of zelfs maar een woning - er staat, zijn we vaak drie jaar verder, is de markt veranderd, en krijg je een onevenwicht tussen vraag en aanbod. Maar daardoor gaan er kostelijke tijd en financiële middelen verloren. Geld dat veel beter besteed zou kunnen worden aan bijvoorbeeld nieuwe technologieën, een punt waar de sector onherroepelijk achterop hinkt.”

“Tegelijk blijven bepaalde groepen mensen ook in de kou staan. Het enige voordeel van heel die problematiek is dat het vooral jonge mensen dwingt om sneller naar nieuwe, alternatieve woonvormen te zoeken zoals cohousing. Dat is een mooie evolutie. Mocht er nu nog een hoogtechnologisch systeem bestaan dat alles beter op elkaar afstemt en dat de ontwikkelaars verplicht zich daaraan te houden, dan zouden minder mensen in de kou blijven staan en is er meer ruimte om duurzame, alternatieve woonvormen uit te werken. En het zou tegelijk de leegstand aanpakken die er vandaag is aangezien de typologie van de gerealiseerde woningen niet altijd beantwoord aan de verwachtingen en de vraag  van de markt. Een win-winsituatie die ik maar wat graag gerealiseerd wil zien.”
By continuing your visit on this site, you accept the use of cookies to propose you customised services and adapted offers. Read more